Het laatste nieuws over Hospice & VPTZ de Waterlelie

Anja nieuwbouw

Artikel AD over nieuwbouw: Hospice De Waterlelie verhuist: ‘Straks hebben meer mensen warm huis om te sterven’

Bijna honderd keer moest hospice De Waterlelie vorig jaar nee verkopen aan mensen die een plek zochten voor iemand in een laatste levensfase. Dat gaat veranderen. Na de verhuizing heeft de instelling in Spijkenisse meer ruimte om de gasten te ontvangen en vredig te laten sterven.
Gert Onnink 04-06-24, 05:00

 Het zijn drukke dagen voor Anja Bollee en haar collega-coördinatoren in het hospice. Behalve het begeleiden van mensen en hun familie op weg naar het einde, is ze ook volop bezig met de bouw van de nieuwe vestiging.

Hospice De Waterlelie zetelt al achttien jaar aan de Groene Kruisstraat in Spijkenisse, maar het voormalige consultatiebureau is eigenlijk te klein geworden. Verderop in het centrum van Spijkenisse wordt aan het Noordeinde al gebouwd aan het nieuwe onderkomen, dat volgend jaar open moet gaan.

Komende zaterdag wordt, op de Dag van de Bouw, het hoogste punt bereikt. Anja Bollee, collega’s, bestuur en vrijwilligers kijken uit naar de verplaatsing van hun instelling. ,,Wij hebben vorig jaar 82 mensen in het hospice gehad, we moesten 92 gasten teleurstellen. In de nieuwe vestiging gaan we van vijf naar acht bedden. Dat betekent dat we meer mensen een warm huis kunnen geven om rustig te kunnen sterven.’’

Aan nog meer dan acht kamers is niet gedacht, beklemtoont coördinator Bollee, die van huis uit verpleegkundige is. ,,We willen het ook kleinschalig en huiselijk houden.’’ De nieuwe vestiging wordt energieneutraal en krijgt een duurzame inrichting. ,,Per kamer komt er meer ruimte, ook met een balkon en een tuin.’’

Appartementen
De aanstaande verhuizing kwam eigenlijk bij toeval tot stand. ,,Een projectontwikkelaar wil op en rond onze huidige plek vier appartementen gaan bouwen’’, zegt Bollee. ,,Er was gelukkig een goed alternatief, we konden vlak bij theater De Stoep terecht.’’ Daar wordt sinds januari van dit jaar gebouwd aan een nieuw hospice. ,,We liggen goed op schema, het pand wordt in oktober opgeleverd. We hopen begin volgend jaar over te kunnen gaan.’’
Daarvoor is De Waterlelie hard op zoek naar geld. De nieuwbouw gaat naar schatting 1,8 miljoen euro kosten. ,,We hebben nog zo’n vijf ton nodig, dat is ook voor de inrichting van het gebouw.’’ Het hospice krijgt veel steun van grote sponsors en verschillende acties. ,,De Roparun natuurlijk, de Rotary, bij de marathon van Spijkenisse, het Goede Doelen Dames Dubbel Tennistoernooi bij de Hartel en nog volop andere activiteiten die ons met geld ondersteunen.’’
Ook kan de instelling nog steeds vrijwilligers gebruiken. ,,We hebben er nu 85, daar mogen altijd nog mensen bij komen. We merken dat ook vrijwilligers het druk hebben, met hun baan, mantelzorg of kinderopvang. En dan ook nog de tijd vinden om bij ons te komen.’’ Het hospice is 24 uur per dag ‘bezet’, vrijwilligers draaien diensten van vier uur, in de nacht is er professionele zorg.

Minder eng
Anja Bollee merkt dat het fenomeen hospice steeds beter bekend is geworden. ,,Het is minder eng geworden dan het in het verleden was. Het is hier geen miniziekenhuis of verpleeghuis. Wij zeggen altijd: we bieden mensen graag een warm huis. Gemiddeld verblijven gasten hier drie weken voordat ze overlijden.’’
Natuurlijk is werken in een hospice soms emotioneel zwaar, bekent Bollee. ,,Maar we kunnen het goed aan. Het is anders als het om familie of vrienden gaat. En als dat nodig is, dan vullen we elkaar aan.’’

Bij de Dag van de Bouw (zaterdag 8 juni) worden bouwplaatsen in de regio opengesteld. Bij hospice De Waterlelie aan het Noordeinde 58 in Spijkenisse is dat tussen 10.00 en 12.00 uur. Wethouder Martijn Hamerslag van Nissewaard is daar bij aanwezig.

Overdracht voorzitter

Het hospice heeft een nieuwe voorzitter!

Met ingang van 1 juni 2024 heeft de Waterlelie een nieuwe voorzitter! Janet van Kempen heeft het stokje overgedragen aan Maja Cardzic.
Wij danken Janet voor de fijne samenwerking en wensen Maja veel succes en plezier bij de Waterlelie.

SmartSelect 20240527 131139 Microsoft 365 (Office)

Goede Doelen Dames Dubbel toernooi LTV  de Hartel

Voor het negende jaar organiseert LTV De Hartel het Goede Doelen Dames Dubbel Tennistoernooi. Het goede doel voor 2024 is Hospice ‘de Waterlelie’ in Spijkenisse.

Het toernooi vindt plaats op vrijdag 5 juli.

 NSCHRIJFGELD 14 euro inclusief lunch

INLOOP 08.45 - 09.15 uur

AANVANG 10.00 uur

LUNCH 13.00 – 14.00 uur - loterij

Prijsuitreiking: ca 16.30 uu

VOOR INSCHRIJVING KLIK: HIER

Voor vragen kunt u terecht via e-mail adres: goededoelentoernooi@ltvdehartel.nl

FB IMG 1716718538884

Donatie Rotary Club Nissewaard

Zaterdagavond 25 mei hebben we genoten van een gezellige tapasavond georganiseerd door de Rotary Club Nissewaard. De tapas werden gemaakt door Restaurant 't Ganzengors. Gedurende de avond deden we met twee teams mee aan de quiz en werden er mooie prijzen verloot. Dit alles is georganiseerd om een mooi bedrag op te halen voor ons hospice. Aan het eind van de avond kregen we een prachtige cheque van maar liefst € 5000,- aangeboden!

Rotary Nissewaard heel erg bedankt voor de leuke avond en de prachtige donatie!!

FB IMG 1716565565915

Donatie SWO

Op vrijdag 24 mei organiseerde de SWO een themamiddag met muziek van Michel van der Meer. In de pauze mocht ik uit handen van Loes Burger, een van de vrijwilligers van team themamiddagen, een prachtige cheque van € 500,- ontvangen! Wat worden we verwend. Heel erg bedankt voor deze mooie donatie!

Vorderingen bouw

Een mooie film van de vorderingen van de bouw van ons nieuwe hospice!

Meiboom

Donatie resaturant de Meibloem

Oop 22 mei werden we opnieuw uitgenodigd door de dames van restaurant De Meibloem.We werden verrast met een hele mooie cheque van € 300,- die bijeen gebracht is door de bewoners uit de wijk! Heerlijk genoten van een maaltijd verzorgd door de vrijwilligers daar.Dank voor jullie gastvrijheid!

FB IMG 1715959680730

Donatie Gree de Vette

Op vrijdag 17 mei ontvingen we van Gree de Vette een donatie van wel € 600,- ! Ter gelegenheid van haar 80e verjaardag heeft zij een feest gegeven. In plaats van een cadeau had ze aan de gasten gevraagd een donatie te doen voor ons hospice!

Heel erg bedankt voor dit mooie gebaar!

Sporten koningsdag

Donatie Sportpraktijk Brielle

Dinsdag 15 mei hebben we een donatie ontvangen van Aryanna Herscheid en Erik Tuk van Sportpraktijk Brielle. Zij hebben op Koningsdag een sportevenement georganiseerd en de opbrengst hiervan is voor ons. Heel erg bedankt hiervoor!

Praktijk eb en vloed

Workshop kinderen en rouw voor vrijwilligers hospice

Maandagavond 13 mei heeft Anne Remijn van praktijk Eb en Vloed een workshop gegeven over het ondersteunen van kinderen bij ziekte en overlijden.In ons hospice en bij de mensen thuis komen we regelmatig met kinderen in aanraking.Op deze avond hebben we van de diverse leeftijdsfases uitleg gekregen over rouwreacties en hoe hier mee om te gaan.Het was een mooie, inspirerende avond!

PHOTO 2024 05 08 11 27 50

Is kookvrijwilliger bij hospice De Waterlelie ook iets voor jou?

In ons hospice wordt iedere dag, naar wens van de bewoners, vers gekookt.

Dit wordt op het moment door onze zorgvrijwilligers gedaan, die ook graag koken voor onze bewoners. Doordat we in ons nieuwe hospice uitbreiden van 5 naar 8 kamers gaan we ons team uitbreiden met kookvrijwilligers.Sta jij graag in de keuken om lekkere gerechten te maken en ben jij 1x per week tussen 15.00 uur en 19.00 uur beschikbaar? Dan maken wij graag gebruik van jouw talent en inzet.

Wat bieden wij?

* Een flexibele inzet. Je kunt jezelf inroosteren wanneer het jou uitkomt.
*Je krijgt vooraf een scholing en loopt een aantal keer mee met een kookdienst, zodat je goed weet wat er van je verwacht wordt.
* Met het hele team kookvrijwilligers krijg je voor de opening van het nieuwe hospice een 'kookworkshop’. Zo kunnen jullie elkaar nog beter leren kennen, met elkaar af stemmen en tips delen voor het koken en opdienen van de maaltijden voor onze bewoners.

Interesse?

Kijk dan op onze site: www.hospicedewaterlelie.nl voor meer informatie en vul het aanmeldingsformulier in!

De coördinator neemt na ontvangst van het formulier contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Je bent van harte welkom!

Edwin van der geest

Koninklijke onderscheiding voor Edwin van der Geest

We zijn trots op ons bestuurslid Edwin van der Geest uit Hellevoetsluis! Edwin is op vrijdag 26 april verrast met een koninklijke onderscheiding! Zo verdiend! Hij vervult vanaf 2007 verschillende bestuursfuncties onder andere bij Stichting Theater Twee Hondjes, Stichting Steunfonds Vluchtelingen ZHE, Raad van Toezicht Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, SBO/Push en hospice De Waterlelie. Edwin van harte gefeliciteerd!

Westenrijck

Donatie verjaardagskaarten door Westenrijck

Cliënten van Westenrijck in Zuidland hebben onder leiding van Wies van der Beek, vrijwilliger van ons hospice, verjaardagskaarten gemaakt voor de vrijwilligers van De Waterlelie. Agnes, ook een vrijwilliger van ons hospice, heeft de kaarten in ontvangst genomen onder het genot van thee met lekkers! Een hele mooie doos kaarten met een strik erom! Ontzettend lief en heel veel dank!!

FB IMG 1713812159543

Donatie cursisten RAR atelier 

Het afgelopen weekend is de Kunstroute Nissewaard geweest!

Op de zolder van het RAR atelier hebben de cursisten van Angeline Roosendaal een expositie gehouden en was er de mogelijkheid om kunst aan te schaffen. De opbrengst kwam volledig ten goede van ons hospice! Wies van der Beek was initiatiefneemster en samen met haar collega kunstenaars 

Margo Soudan, Els Noorlander, Marijke van der Vlist, Albi Baan en de collega’s van de keramiek groep hebben zij een prachtig bedrag ingezameld! Ruim € 550,- is er gedoneerd en daar zijn we heel blij mee! Dank jullie wel!

Benefiet roparun avond

Benefietconcert Roparun team 154

Op vrijdag 19 april heeft Roparun.Team.154 in samenwerking met het koor Alotof... en Pentatoniek een benefietconcert gegeven in het kerkgebouw De Verbinding te Spijkenisse. Het concert had als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor het Roparun team 154. Het team wil het hospice graag steunen bij de inrichting van ons nieuwe hospice. Naast dank aan team 154 voor de organisatie ook dank aan 'De Verbinding' voor het belangeloos open stellen van het kerkgebouw en natuurlijk de prachtige avond door beide koren.

Ivo

Donatie Ivo Doomernik  

Ivo Doomernik heeft zich tijdens het lopen van de marathon van zondag 14 april laten sponsoren. Op vrijdag 19 april overhandigde hij ons de mooie donatie van € 639,-. Ivo heel erg bedankt!

FB IMG 1713198102207

Donatie Aad Hoogwerf 

Aad Hoogwerf heeft gisteren zijn laatste marathon gelopen. Hierbij heeft hij geld opgehaald voor de nieuwbouw van ons hospice! Een heel mooi bedrag van € 1055,- ! Aad heel erg bedankt voor alle inspanning en de prachtige donatie!

Groep 30

Nieuwe vrijwilligers

Op dinsdag 16 april hebben we de scholing van en groep nieuwe vrijwilligers afgesloten. Welkom Ria, Anneke, Ada, Angeline en Peter.

Benefiet roparun

Benefietconcert voor Roparun Team 154

Op vrijdag 19 april organiseert Roparun.Team.154 een benefietconcert m.m.v. A Lot of... ! Het doel is om zo veel mogelijk geld op te halen voor ons hospice! Via de QR code kunnen de kaartjes besteld worden. Zo'n mooie actie weer! Heel erg bedankt!

FB IMG 1711828524048

24 uurs dartmarathon 

De 24 uurs dartmarathon in Dorpshuis Hekelingen heeft een mooi bedrag opgeleverd voor de 3 goede doelen die gekozen zijn om te ondersteunen: Stichting Ambulance Wens Nederland, Stichting Samen voor elkaar Nissewaard en hospice De Waterlelie! 36 teams, afkomstig uit het hele land, hebben in koppels gestreden voor de winst.De totale opbrengst van de deelname, tombola en donaties was € 11.500,-- € 4750 is bestemd voor ons nieuwe hospice! Jan van Eck heel veel dank voor de geweldige organisatie en natuurlijk ook alle deelnemers en donateurs voor dit prachtige bedrag!

FB IMG 1711287447126

Uitvoering The Passion door Popkoor Singing Beat 

Popkoor Singing Beat heeft gisteren 2x een uitvoering gegeven van 'The Passion'. Een muzikale vertelling over hoop, liefde, kwetsbaarheid en vriendschap. 
Een deel van de opbrengst van de kaartverkoop en een collecte onder de koorleden, is bestemd voor ons nieuwe hospice. 
Coördinatoren Marleen Boertje en Anja Bollee mochten de cheque van € 1260,-  in ontvangst nemen. De donatiebox en kaartjes met de QR code leverden deze dag nog meer op! 
We zijn dankbaar dat deze saamhorige, talentvolle groep onder leiding van Suzanne de Jonge-Kops en voorzitter Ingrid van Haperen-Teijl ons hebben gekozen als 'goed' doel!

FB IMG 1710359465153

Donatie Stichting Estafetteloop 

Stichting Estafetteloop is al jaren actief geweest met het leveren van een bijdrage aan goede doelen middels hun sportieve activiteiten. Helaas is het in deze tijd lastig om nieuwe leden te vinden en het bestuur van de laatste drie leden heeft besloten de stichting op te heffen. De afgelopen jaren is regelmatig door de stichting een bedrag geschonken aan hospice De Waterlelie door het houden van bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd. Hier hebben ook medewerkers van het hospice aan deelgenomen en is er een warme band ontstaan. Een bedrag van € 5000,- (wat er nog in kas was bij het opheffen van de stichting) is op woensdag 13 maart door Bob Westerduijn aangeboden aan de coördinatoren.

Wij danken de stichting voor de geweldige bijdrage en natuurlijk ook de inzet voor het hospice van de afgelopen jaren!.

 

FB IMG 1710359177663

Internationale vrouwendag in wijkcentrum Noord 

Op de internationale vrouwendag op 8 maart 2024 werd in Wijkcentrum Noord in Spijkenisse de 15e editie van een gezellige dag georganiseerd. Alle vrouwen werden in het zonnetje gezet. Er waren diverse hapjes, lekkernijen en spulletjes te koop. Ook studenten van het Zadkine College ondersteunden deze dag door diverse welnessactiviteiten te organiseren.Ons hospice is uitgekozen als goed doel. We hebben de gelegenheid gekregen om een korte presentatie te geven over ons hospice en de nieuwbouw die van start is gegaan.De opbrengst van de loterij, de donatiebox en een donatie vanuit de werkgroep internationale vrouwendag is in totaal € 412 ! Een prachtig mooi bedrag, boven verwachting!

Heel veel dank hiervoor.

 

Ger vos bedankt

Ruim 20.000 euro voor Hospice de Waterlelie 

Wat een feest op dinsdag 20 februari!! Debby Hoffmann wat heb je dit fantastisch georganiseerd!! En wat een prachtig bedrag heb je voor ons opgehaald! Zoveel dank voor jou en alle mensen die een kaartje hebben gekocht of hebben meegewerkt om deze avond tot een succes te maken! Speciale dank voor Ger Vos en zijn band, Annemieke Zoetmulder, Lea Vos, Theater de StoepBrielsche Vrouwen en Dennis Beesemer voor de geweldige afterparty!
Wij voelen ons heel erg gesteund!

 

SmartSelect 20240112 114612 WhatsApp

‘Een hospice is helemaal niet triest en treurig’ 

Veel mensen willen iets goeds doen. Deze week: zorgen voor mensen in een hospice. (artikel uit het nrc van 4 januari 2024)

Tekst: Sanneke van Hassel
Foto: Folkert Koelewijn

‘Mensen vragen soms: is het daar niet triest en treurig? Maar dat is het helemaal niet”, zegt Jeannette Eijkenaar (66) in de woonkeuken van hospice De Waterlelie. Met een grote eettafel, veel planten en aan de muur opbeurende teksten en natuurfoto’s, heeft het wel iets van een woonhuis. Dit hospice in Spijkenisse biedt zowel hier als thuis ondersteuning in de laatste levensfase. In De Waterlelie maken 85 vrijwilligers en een ploegje vast personeel het de ‘tijdelijke bewoners’ zo comfortabel mogelijk.

Al achttien jaar werkt Eijkenaar er als vrijwilliger: „Toen ik van de plannen hoorde, leek het me zo mooi.” Haar kinderen waren bijna het huis uit, ze werkte bij een bakker, maar wilde meer: „Iets voor mensen betekenen, dat vind ik fijn.” Lachend: „Ik houd ook wel van pleasen.”

Is het niet zwaar? Eijkenaar: „Vrijwilligers zijn hier hooguit twee keer vier uur in de week, zo krijg je niet alles mee.” Maar soms grijpt het haar wel aan. Zo lag hier recent een jonge vrouw, „haar dochter van twaalf werd steeds stiller”. En soms is iemand even oud als zijzelf: „Dit kan mijn gezin ook overkomen, denk ik dan.” Een inzicht dat ze „te veel” mee naar huis neemt. Dan zeg ik tegen mijn man: „Tot vanmiddag, hè. Hoop ik.”

Haar taken zijn „die kleine dingen”, als een praatje, boterhammen smeren voor de familie, bloemen in de vaas. Of soms een visje van de markt, of een frietje voor iemand halen. „Werken met je handen op je rug, zeggen wij weleens.”

De wensen van de bewoners verschillen. „Sommigen willen rust. Anderen praten honderduit en komen bij ons aan tafel zitten.”

Om hier te werken, volgde ze een training in palliatieve zorg. „Nuttige dingen zoals hoe leg je iemand in bed? Maar ook: hoe ga je het gesprek aan? Vrijwilligers willen soms diepe gesprekken voeren, maar het is vrij praktisch. Je zorgt dat mensen te eten of drinken hebben, schoon zijn en lekker liggen.” Let op signalen: „Als je ziet dat iemand pijn heeft, kun je een been verleggen of het hoofd zacht optillen. Je overlegt of de morfine omhoog kan.” Het moet volgens haar niet te lang duren. „Mensen zijn hier maximaal enkele maanden. En heel soms gaan ze naar huis.”

Daarop hoopt „zeg maar gewoon” Wil (75) uit Hekelingen, die in „de mooiste kamer” verblijft. De zorg vindt ze „uitstekend”. Eijkenaar mag „een lekker sinasje” voor haar halen. Wil heeft kanker en is thuis „met gillende sirenes” opgehaald. „Ik was in de war, ook door die rotmedicijnen. Einde verhaal, zeg ik tegen mijn man.” Wil praat makkelijk. „Het heeft geen zin je overal voor weg te stoppen.” Eijkenaar: „Hier leer ik zoveel van.”

Wil heeft net van de dokter gehoord, vertelt ze, dat ze toch nog een chemokuur willen proberen. Eijkenaar, ze knikt bewonderend: „Ze zeggen soms tegen mij: jij bent altijd opgewekt. Maar hoe ben ik als er echt wat op mijn pad komt?”

Ze helpt ook in zorgcentrum Bernissesteyn. „Iedereen mag zich afvragen: kun je wat betekenen? Word actief bij het zwembad of de molenstichting. Probeer er wat van te maken en niet enkel naar de overheid te wijzen.”

 

Ger vos

Benefiet concert Ger Vos 

Op 20 februari vindt er voor hospice de Waterlelie een benefiet concert van Ger Vos plaats in theater de Stoep in Spijkenisse.

Hospice de Waterlelie zal volgend jaar starten met de bouw van een nieuw, en groter hospice. Om dit nieuwe hospice in te richten is veel geld nodig. Ger Vos zal om deze reden een concert geven om voor dit doel geld op te halen.

Kaartverkoop zal lopen via theater de Stoep en is vandaag van start gegaan. U kunt de kaartverkoop dus vinden op de site van de Stoep. of via onderataande link.

Ger Vos - Hart voor Hospice De Waterlelie23/24 - Theater de Stoep, Spijkenisse

Zien we u op 20 februari in de Stoep?

 

Nieuwsoverzicht