Het laatste nieuws over Hospice & VPTZ de Waterlelie

Ger vos bedankt

Ruim 20.000 euro voor Hospice de Waterlelie

Wat een feest op dinsdag 20 februari!! Debby Hoffmann wat heb je dit fantastisch georganiseerd!! En wat een prachtig bedrag heb je voor ons opgehaald! Zoveel dank voor jou en alle mensen die een kaartje hebben gekocht of hebben meegewerkt om deze avond tot een succes te maken! Speciale dank voor Ger Vos en zijn band, Annemieke Zoetmulder, Lea Vos, Theater de StoepBrielsche Vrouwen en Dennis Beesemer voor de geweldige afterparty!
Wij voelen ons heel erg gesteund!

 

SmartSelect 20240112 114612 WhatsApp

‘Een hospice is helemaal niet triest en treurig’ 

Veel mensen willen iets goeds doen. Deze week: zorgen voor mensen in een hospice. (artikel uit het nrc van 4 januari 2024)

Tekst: Sanneke van Hassel
Foto: Folkert Koelewijn

‘Mensen vragen soms: is het daar niet triest en treurig? Maar dat is het helemaal niet”, zegt Jeannette Eijkenaar (66) in de woonkeuken van hospice De Waterlelie. Met een grote eettafel, veel planten en aan de muur opbeurende teksten en natuurfoto’s, heeft het wel iets van een woonhuis. Dit hospice in Spijkenisse biedt zowel hier als thuis ondersteuning in de laatste levensfase. In De Waterlelie maken 85 vrijwilligers en een ploegje vast personeel het de ‘tijdelijke bewoners’ zo comfortabel mogelijk.

Al achttien jaar werkt Eijkenaar er als vrijwilliger: „Toen ik van de plannen hoorde, leek het me zo mooi.” Haar kinderen waren bijna het huis uit, ze werkte bij een bakker, maar wilde meer: „Iets voor mensen betekenen, dat vind ik fijn.” Lachend: „Ik houd ook wel van pleasen.”

Is het niet zwaar? Eijkenaar: „Vrijwilligers zijn hier hooguit twee keer vier uur in de week, zo krijg je niet alles mee.” Maar soms grijpt het haar wel aan. Zo lag hier recent een jonge vrouw, „haar dochter van twaalf werd steeds stiller”. En soms is iemand even oud als zijzelf: „Dit kan mijn gezin ook overkomen, denk ik dan.” Een inzicht dat ze „te veel” mee naar huis neemt. Dan zeg ik tegen mijn man: „Tot vanmiddag, hè. Hoop ik.”

Haar taken zijn „die kleine dingen”, als een praatje, boterhammen smeren voor de familie, bloemen in de vaas. Of soms een visje van de markt, of een frietje voor iemand halen. „Werken met je handen op je rug, zeggen wij weleens.”

De wensen van de bewoners verschillen. „Sommigen willen rust. Anderen praten honderduit en komen bij ons aan tafel zitten.”

Om hier te werken, volgde ze een training in palliatieve zorg. „Nuttige dingen zoals hoe leg je iemand in bed? Maar ook: hoe ga je het gesprek aan? Vrijwilligers willen soms diepe gesprekken voeren, maar het is vrij praktisch. Je zorgt dat mensen te eten of drinken hebben, schoon zijn en lekker liggen.” Let op signalen: „Als je ziet dat iemand pijn heeft, kun je een been verleggen of het hoofd zacht optillen. Je overlegt of de morfine omhoog kan.” Het moet volgens haar niet te lang duren. „Mensen zijn hier maximaal enkele maanden. En heel soms gaan ze naar huis.”

Daarop hoopt „zeg maar gewoon” Wil (75) uit Hekelingen, die in „de mooiste kamer” verblijft. De zorg vindt ze „uitstekend”. Eijkenaar mag „een lekker sinasje” voor haar halen. Wil heeft kanker en is thuis „met gillende sirenes” opgehaald. „Ik was in de war, ook door die rotmedicijnen. Einde verhaal, zeg ik tegen mijn man.” Wil praat makkelijk. „Het heeft geen zin je overal voor weg te stoppen.” Eijkenaar: „Hier leer ik zoveel van.”

Wil heeft net van de dokter gehoord, vertelt ze, dat ze toch nog een chemokuur willen proberen. Eijkenaar, ze knikt bewonderend: „Ze zeggen soms tegen mij: jij bent altijd opgewekt. Maar hoe ben ik als er echt wat op mijn pad komt?”

Ze helpt ook in zorgcentrum Bernissesteyn. „Iedereen mag zich afvragen: kun je wat betekenen? Word actief bij het zwembad of de molenstichting. Probeer er wat van te maken en niet enkel naar de overheid te wijzen.”

 

Ger vos

Benefiet concert Ger Vos 

Op 20 februari vindt er voor hospice de Waterlelie een benefiet concert van Ger Vos plaats in theater de Stoep in Spijkenisse.

Hospice de Waterlelie zal volgend jaar starten met de bouw van een nieuw, en groter hospice. Om dit nieuwe hospice in te richten is veel geld nodig. Ger Vos zal om deze reden een concert geven om voor dit doel geld op te halen.

Kaartverkoop zal lopen via theater de Stoep en is vandaag van start gegaan. U kunt de kaartverkoop dus vinden op de site van de Stoep. of via onderataande link.

Ger Vos - Hart voor Hospice De Waterlelie23/24 - Theater de Stoep, Spijkenisse

Zien we u op 20 februari in de Stoep?

 

Donatie Boek met een Doel 

Al vele jaren ontvingen wij in januari tijdens een feestelijk moment een donatie van Easy Repro (nu nog gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg 194 A in Rotterdam). Zij beheren o.a. een tweedehands boekenwinkel, waarvan de opbrengst naar tien goede doelen gaat. De Waterlelie is er hier al jaren eentje van. De koper mag zelf bepalen waar het bedrag van zijn aankoop naar toegaat.Helaas is de bijeenkomst dit jaar door omstandigheden niet doorgegaan, maar vandaag kregen we te horen dat er in 2022 een bedrag van € 650,- is opgehaald voor De Waterlelie! Dit was de laatste keer dat we een donatie hebben ontvangen. Easy Repro verhuist naar naar een nieuw pand met andere eigenaren, dus stopt “Boek met een doel”.

Botlek

Donatie SC Botlek 

Op 16 november mocht Anja bij SC Botlek, uit handen van Jan Schoonen, een cheque van € 300,- in ontvangst nemen. Dit bedrag is bijeen gebracht tijdens een jaarlijkse voetbalquiz, die door Jan georganiseerd werd voor een goed doel. Dit jaar was voor De Waterlelie gekozen. Wij danken SC Botlek voor deze mooie donatie!

Scholing

Scholing nieuwe vrijwilligers

Maandag 3 november hebben vier vrijwilligers die de basistraining voor nieuwe vrijwilligers met goed gevolg hebben afgerond. Het waren bijzondere avonden.Ronnie en Linda zullen in het hospice de zorg gaan verlenen. Esmeralda is zowel thuis als in het hospice inzetbaar en Walter alleen in de thuissituatie.Ronnie, Linda, Esmeralda en Walter van harte welkom!

Sven

Stiltewandeling

Op 24 september heeft Sven, een van onze vrijwilligers, een stiltewandeling georganiseerd van Delft naar Spijkenisse. De deelnemers, waaronder Joke Beukers (ook een vrijwilliger in ons hospice), hebben de 27 km in stilte afgelegd. Het was een prachtige nazomerdag en daarom extra bijzonder. De Felicitaskerk had speciaal de deuren geopend om de wandelaars een ruimte te bieden te herstellen van de wandeling. Door Nina, de partner van Sven, was gezorgd voor versgemaakte soep en brood.

De deelnemers hebben zich laten sponsoren en dat heeft geresulteerd in het geweldige bedrag van € 1133,- ! De donatie zal gebruikt worden voor het inrichten van ons nieuwe hospice. Dank je wel, Sven!

PHOTO 2023 06 01 12 39 30

Donatie van de Lions VPR voor hospice de Waterlelie  

Op 1 juni jl. mocht onze coördinator Anja Bollee uit handen van Peter Scholten en Hans Lap van de Lions VPR een cheque in ontvangst nemen met een geweldige donatie van 3500 euro. Dit bedrag werd vorig jaar november tijdens de door de Lions georganiseerde Wijnpreuvenement opgehaald. Elk jaar organiseren de Lions VPR een activiteit t.b.v. een goed doel. Vorig jaar was de keuze op hospice de Waterlelie gevallen. De donatie zal gebruikt gaan worden voor de nieuwbouw van de Waterlelie.Met de bouw zal naar verwachting in juli 2023 worden gestart . Wij danken de Lions VPR voor deze prachtige donatie.

Ark 1

Donatie CGK de Ark 

Afgelopen week werden we in ons hospice verrast door de bazaarcommissie van de Christelijk Gereformeerde Kerk te Spijkenisse. Zij schonken ons de mooie opbrengst van €900,- van  hun bazar. die op 13 mei werd gehouden. 
Wij zijn hier erg blij mee en willen CGK de Ark hartelijk bedanken voor deze mooie gift.

341691344 594858546039155 3854585548322877250 n

Pubquiz Rotary Club Nissewaard 

Op zondag 23 april mocht Sandy aanwezig zijn bij een pubquiz georganiseerd door Rotary Club Nissewaard. De quiz, begeleid met heerlijke tapas hapjes, bestond uit 10 rondes en er waren ook 3 rondes verlotingen van prijzen. Aan het eind van de avond ontving ze een cheque van € 5.175,- waar wij heel dankbaar voor zijn. Rotary Nissewaard, dank voor de gezellige avond en de mooie donatie!

5

Scholing groep 28

Op 18 april 2023 hebben we wederom de scholing voor nieuwe vrijwilligers afgesloten. Welkom Gert, Annelies, Mieteke, Corneel, Kathelijne, Geri en Linda!

Werknemers HOYER group schenken cheque. 

Op 21 december hebben we uit handen van een paar werknemers van de HOYER Group een geweldige donatie van € 2604,- ontvangen! Een aantal medewerkers hadden de waarde van hun kerstpakket gedoneerd! Ook namen ze 2 kerstpakketten met leuke en lekkere dingen voor de vrijwilligers mee! Heel erg bedankt!

Bakker Voskamp schenkt oliebollen.  

Op zaterdag 31 december hebben we van Bakkerij Voskamp (locatie Vlinderveen) 50 oliebollen gekregen. Een familielid van een oud-bewoner heeft ons, als dank voor onze zorg, opgegeven voor deze donatie. Mooie actie van bakkerij Voskamp! Heel veel dank!

Donatie Spijkenisse Spark marathon  

Op 27 november 2022 werd de 16e editie van het Spijkenisse Spark marathon gehouden.

Dit jaar was hospice de Waterlelie het goede doel, en dat was niet voor het eerst! Het was een natte dag met veel deelnemers, want de marathon van Spijkenisse trekt veel lopers uit het hele land. Het startschot aan de marathon lopers werd gegeven door wethouder Jeroen Postma , die later gevolgd worden door de lopers van de halve marathon, de 10 km en de 5 km. Het was weer een fantastisch georganiseerde dag, die traditie getrouw voor ons eindige met een hele mooie donatie van 1500 euro.

Wij bedanken de organisatie en alle lopers voor de gulle gift en de mooie dag!

Nieuwsoverzicht